Inspiratie voor tuinbezitters en buurtbewoners

Breek met stenen, kies voor groen en blauw!

In een levende tuin en buurt kun je de natuur zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Rondom je eigen huis wordt het fijner en gezonder voor jezelf, kinderen en dieren. Wat een beetje groen met mensen en dieren doet is van onschatbare waarde. Groen geeft inspiratie, plezier en ontspanning. Groen helpt ons tegen wateroverlast, groen zuivert de lucht. Het weghalen van één steen maakt al verschil. Straten, buurten en steden fleuren op, kinderen kunnen lekker ravotten, vogels, vlinders en andere dieren krijgen weer ruimte. Daarom. Doe ook mee. Breng je omgeving tot leven met meer natuur.

Ideeën om je te inspireren:

  • Vervang samen met de buren betonnen of houten schuttingen door levende hagen. Je zult zien hoe snel vogels die hagen vinden om eten te zoeken en een nestje te bouwen.
  • Maak samen met de buren een verbindingsweg tussen de tuinen voor egels, kikkers, padden en salamanders. Maak poortjes van 15×15 cm in haag of schutting zodat ze van de ene tuin naar de andere kunnen koomen. En laat bladeren, takken of compost op een hoop in de tuin liggen. Daar kunnen de dieren lekker in kruipen.
  • Organiseer een “wedstrijd” tegelwippen in je straat of buurt. Wie haalt de meeste tegels uit eigen tuin en vervangt dit door groen?  Onder meer Alblasserdam, Altena, Dordrecht en Hendrik-Ido-Ambacht strijden mee om het nationaal kampioenschap tegelwippen en nemen maatregelen om bewoners op te roepen mee te helpen. Kijk op www.nk-tegelwippen.nl/
  • Hoe vriendelijk is jouw tuin? Check het zelf met deze handige kaarten. Je kunt checken op 6 categorieën: egels, amfibieën, vogels, wilde planten, insecten en bodemdiertjes. Hier kan je de check doen: https://www.ivn.nl/provincies/zuid-holland/vriendelijketuin/tuincheckkaarten.
  • 12 – 18 april is de Week van de Groene Tuin. Lees hier 7 tips om je tuin of balkon groener te maken! Ga naar de website.

 

Werk samen met de buurt

  • Leg kleine minibossen (tuinyforests) aan in de straat. Hoe je dat aanpakt lees je hier.
  • Adopteer een boom in de straat en maak boomspiegeltuintje. Een aantal leuke ideeën kun je hier bekijken. 
  • Koppel het hemelwater af en vang het water op in een regenton. En doe dat samen met de buren in je straat.
  • Maak samen met de buren in de straat een lange geveltuin. Leuke ideeën kun je hier nalezen.
  • Leg halfverharding op de parkeerplaatsen in de straat, zodat wilde planten ruimte krijgen. Vraag je gemeente om te helpen. Er zijn speciale stenen die zowel water doorlaten als planten ruimte geven.
  • Richt een braakliggende plek in als buurttuin, met ruimte voor spelende kinderen, wilde planten, vlinders en wateropvang. Kijk voor tips op deze site.

Subsidiemogelijkheden

Deze brochure helpt je bij het vinden van subsidies en fondsen voor groene initiatieven. Het is een uitgave van de provincie Noord-Brabant, maar er staan ook tips in voor inwoners van Zuid-Hollandse gemeenten! Open hier de brochure.

Groene bewonersinitiatieven uit Brabant kunnen training en persoonlijke begeleiding krijgen van IVN Brabant. Je maakt daarbij kans op een bijdrage aan je crowdfundingcampagne vanuit de provincie tot wel €5.000! Meer weten? Kijk op deze site en meld je aan voor de online inspiratiesessie voor groene initiatiefnemers op donderdag 21 april.

Je kan je ook inschrijven voor een workshop van Waterleiders; op een hands-on manier maak je  kennis met belangrijke thema’s die de duurzame transitie helpen versnellen. Kijk voor meer info op deze site.

Meer inspiratie!

Op Laarzendag kan je een dagje meekijken. Dé kans om van dichtbij te zien hoe we in de nationale parken werken aan duurzame wateroplossingen en gezonde natuur. Leer tijdens een excursie over de invloed van water in het gebied, ga met het gezin op pad of doe mee aan leuke acties voor iedereen die laarzen draagt!

Trek je laarzen aan, ontdek de kracht van water en verken de prachtige natuur en cultuurhistorie van onze nationale parken.

Meer over Laarzendag!