Wandeling Oosterhout

Een wandeling maken in Oosterhout? Voor zowel de beginner als de gevorderde wandelaar zijn er tal van wandelroutes in het mooie Oosterhout. In dit artikel vertellen we je alles over wandelen in het mooie Oosterhout en hoe je hier optimaal van kunt genieten.

Mooie natuur in Oosterhout

Voor geweldige wandelingen ben je in Oosterhout in de juiste stad. De Boswachterij Dorst kenmerkt zich door een ongerept stuk bos, werkelijk fantastisch om te zien! In de omgeving rond de voormalige recreatieplas Surae is het ook fijn wandelen. Je komt zogeheten folly’s tegen in het gebied, dit zijn fantasiekunstwerken die in de 18de eeuw in de mode waren. Er is ook veel vertier voor kinderen, je kunt namelijk een bezoek brengen aan Natuurspeelplek de Heksenberg. Hier vind je klimplezier voor de allerkleinste kinderen en voor de grotere kinderen. Je kunt er heel goed hutten bouwen en nog veel meer andere toffe buitenactiviteiten. Enkele veel gebruikte wandelroutes zijn:

Vrachelse Heide

Heb je al eens gehoord van de Vrachelse Heide? Dit gebied ligt in Oosterhout en je kunt hier uitstekend wandelen. Op deze plek kun je eindeloos genieten van de mooie natuur tijdens je wandeling. De Vrachelse Heide is een natuurgebied met heel veel naaldbos, dit gebied is omringd door authentieke oude boerderijen. Dit groene gebied kun je het beste verkennen met een wandeling. Tijdens de wandelroute kom je onder andere langs bijzondere ontdekkingen zoals een esdorp en een  kluizenaarsboom.

Flora en fauna

De flora die het mooist is van allemaal, vind je rondom de sloten waar onder andere de krabbenscheer, de waterviolier, de grote boterbloem, de dotterbloem en de zwanenbloem groeien. In en rondom het Pompveld leven vele vogelsoorten. Enkele vogelsoorten die zich vaak vertonen en de moeite waard zijn hebben we hieronder opgesomd:

  • de wielewaal
  • de havik
  • de blauwborst
  • de rietgors

Tegenwoordig worden er steeds vaker purperreigers en grote zilverreigers gespot in het gebied.

In het water

In het water zwemmen typische poldervissen zoals de grote modderkruiper, de kleine modderkruiper, de bittervoorn en de kroeskarper. Een kenmerkende amfibie is de zeldzame heikikker: probeer die maar eens te spotten of te fotograferen! Daarnaast zijn er ook vele vlindersoorten te ontdekken: het bont zandoogje, het landkaartje, de dagpauwoog, de kleine vos, het groot dikkopje, de oranjetip en het citroentje. Dit gebied is uniek en zit vol met leven, hier kun je echt eens lekker een dagje met de familie genieten van de geweldige natuur.