Biesbosch Tour
Ontdek & beleef in 5 dagen de Biesboschregio!

Ben jij klaar voor een schitterende ontdekkingsreis door een van de mooiste natuurgebieden van Nederland? Stap op de fiets en laat je in vijf dagen meevoeren door de veelzijdigheid van de prachtige Biesboschregio! Van kano-avontuur in de Hollandse Biesbosch tot aan rijke cultuurhistorie in de Vestingdriehoek. Je kunt deze Biesbosch Tour natuurlijk ook helemaal zelf naar eigen wens beleven en kiezen voor 2- of 3 dagen avontuur.
Beschrijving per dag
Dag 1: Hollandse Biesbosch
Breng een bezoek aan Biesboschcentrum Dordrecht, de perfecte locatie voor de start van een bezoek aan de Biesbosch. In het bezoekerscentrum vind je een informatiebalie waar je terecht kunt met al jouw vragen, een Groenwinkel voor kleine souvenirs en een interactieve tentoonstelling. Bezoek de tentoonstelling en kom van alles te weten over de vijf Biesboschthema's: water, planten, bevers, vogels en het Biesboschverleden. Aan het einde van de paden krijg je tips om naar buiten te gaan, want de Biesbosch echt beleven doe je buiten in de natuur!
En daarna de natuur in! Ga op pad met een natuurgids tijdens een excursie of rondvaart, al deze activiteiten vind je in de activiteitenkalender.
Liever zelf op pad? Ontdek al wandelend de Biesbosch met één van de wandelroutes. Neem bijvoorbeeld Zonnepont 7 naar het Griendmuseumpad. Hier kun je een wandeling van 5 km maken of de verkorte route van 1,5 km bewandelen. Het is een prachtig natuurpad met een rijke cultuurhistorie.
Vlak naast het bezoekerscentrum vind je het BeverBos. Hier ontdek je van alles over deze knagers tijdens de Beverspeurtocht (verkrijgbaar bij informatiebalie).
Wil je het natuurgebied vanaf het water ontdekken? Huur dan online een kano, sup of fluisterboot. Het verhuurseizoen loopt van april t/m oktober.
Dag 2: Brabantse Biesbosch
Vanuit de Hollandse Biesbosch ga je de Brabantse Biesbosch ontdekken. Hiervoor pak je de veerdienst Dordrecht – Biesbosch.
Overnachten midden in de Brabantse Biesbosch is mogelijk bij Biesboschvakantie waar je terecht kunt op een natuurkampeerterrein, mini-camping of in een trekkershut. Je kunt terecht bij B&B Biesbosch, B&B BiesboschBest, Hotel de Brabantse Biesbosch of je kunt terecht in een trekkershut bij Jachthaven van Oversteeg.
In dit gedeelte van de Biesbosch kun je heerlijk wandelen en fietsen. Een leuk startpunt is het bezoekerscentrum BiesboschMuseumeiland waar je de mogelijkheid hebt om een museumbezoek te combineren met een vaartocht.
In het buitenmuseum, de Pannekoek, beleef je als bezoeker de wereld van griendwerkers – een beroep dat inmiddels niet meer bestaat. Hier kun je een rondje wandelen maar vanuit het museum kun je ook nog andere wandelingen doen, vraag ernaar bij de balie.
Tevens is het museum een perfecte startlocatie voor een fietstocht door de Biesbosch. Op de parkeerplaats staat een oplaadpaal voor elektrische fietsen waar je gratis gebruik van kunt maken. Terwijl je wacht kun je terecht bij het museum en genieten van een prachtig uitzicht met een kopje koffie/thee in het museumcafe Biesonder.
Dag 3: De Linies bezoeken
Nadat je het Nationaal Park hebt bezocht is het leuk om de prachtige regio te gaan ontdekken. We starten in de Biesboschlinie met een bezoek aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Sinds 2021 mag de Nieuwe Hollandse Waterlinie zich Unesco Werelderfgoed noemen. Dit verdedigingswerk strekt zich uit van Muiden tot de Biesbosch. Het is een aaneenschakeling van verdedigingswerken waartussen het land over een breedte van 3 tot 5 km geïnundeerd (onder water gezet) kon worden. De Biesboschlinie is het thuis van 4 forten, 2 sluizen, diverse kazematten en 1 vesting. Op één na kun je ze allemaal bezoeken.
Een startpunt voor dit bezoek is Fort Altena, dit is een Brabantse Natuurpoort. Er is ruime parkeergelegenheid, een brasserie (beperkt open) en informatie over de natuur, cultuur en recreatieve routes. Vanaf hier kun je de fortenroute gaan fietsen, een rondje wandelen over het fort zelf of op zondag meegaan met een rondleiding.
Tijdens de fortenroute kom je ook in Vestingstad Woudrichem, waar je heerlijk kunt wandelen maar ook zeker kunt genieten van een hapje en een drankje. Nadat je het rondje gefietst hebt kun de fietsen opladen en richting Geertruidenberg gaan rijden.
Daar kun je genieten van Vestingstad aan de Biesbosch, Geertruidenberg. Deze stad moet je beleven. Met een leuke wandeling door de historie van de stad, door te genieten op een zonnig terrasje en te winkelen in een pareltje in een eeuwenoud pand. Wist je dat deze stad onderdeel is van de Zuiderwaterlinie? Namelijk van de Stelling Breda-Geertruidenberg. De Zuiderwaterlinie is een unieke ketting van historische vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water.
In Museum De Roos in Geertruidenberg wordt de bewogen geschiedenis van dit vestingstadje met veel zorg en liefde bewaard. Het pronkstuk van het museum is een uniek zwaard dat getuigt van de roem van Geertruidenberg uit vervlogen tijden.
In Vestingstad Geertruidenberg kun je overnachten in een monumentaal pand. Midden in het centrum heb je Stadshotel Geertruidenberg. Maar je kunt er ook voor kiezen om te slapen in een voormalig middeleeuws kanunnikkenhuis bij B&B Inn de Vijf Sinnen.
Dag 4: Cultuurhistorie
Nadat je uitgecheckt bent kun je de reis voortzetten naar de stad Oosterhout. Deze Brabantse Stad nodigt je uit om haar te bezoeken! Eeuwenoude geveltjes, rauwe fabriekshallen en actieve kloosters. De mix van de charme van vroeger met de stoerheid van verdwenen nijverheid maakt Oosterhout uniek. Brouw een biertje met de monniken, relax bij de houthallen of bezoek het bijzondere theater. Proef de sfeer!
Zo kun je de Heilige Driehoek bezoeken. De Heilige Driehoek bestaat uit een aaneengesloten gebied met als kern drie aan elkaar grenzende kloostercomplexen: Sint Catharinadal, de Onze Lieve Vrouweabdij en de Sint Paulusabdij. Daaromheen liggen tuinen, landerijen en monumentale boerderijen, omgeven door een historisch patroon van waterlopen en houtwallen.
Wist je dat er zelfs een wijndomein is? De zusters Norbertinessen in Sint Catharinadal voorzien in hun eigen levensonderhoud o.a. dankzij hun eigen wijngaard. Naast de kloosterwinkel en het wijnhuis, is het ook mogelijk bij de zusters te logeren in het gastenverblijf. Op zaterdag kun je bij de Sint Paulusabdij leren om je bier te brouwen.
Maar ook in deze gemeente tref je de Zuiderwaterlinie aan. Kasteel Strijen, ook wel de Slotbosse Toren genoemd, was een kasteel in Oosterhout. Het heeft een lange geschiedenis, want het dateert al uit 1288. Sinds het wapengekletter van de Tachtigjarige Oorlog ligt het kasteel in puin. Maar je kunt de buitenkant van de toren nog steeds bezichtigen bij de Ruïne van Strijen. En er ligt nog een bijzonder gedeelte van de linie in het gebied. De Linie van Den Hout is een zigzaggende linie, ofwel sjiek gezegd getenailleerd. Het inundatiegebied van toen is vandaag de dag een recreatiegebied bij uitstek.
Natuurlijk kun je ook ervoor kiezen om lekker de stad Oosterhout te verkennen met haar prachtige winkels, diverse eetgelegenheden en overnachtingsmogelijkheden. Je hebt zelfs de mogelijkheid om heerlijk te genieten van een dagje of avondje sauna.
Dag 5: Genieten van het buitengebied
Vandaag is het tijd om de Gemeente Drimmelen te gaan ontdekken. Graag nemen we jullie verder mee de Zuiderwaterlinie in. In het dorp Terheijden vind je de Kleine Schans, welk gebouwd is in 1639 om de scheepvaart op de Mark en de verbinding Breda-Moerdijk te beschermen. De polders rond de Kleine Schans Terheijden konden onder water worden gezet. Rond 1862 bestond maar liefst 300 hectare van het dorp uit moeras. De Kleine Schans kun je altijd bezoeken, het is een prachtige plek om even te zijn. Met je telefoon kun je de QR codes scannen, in 6 verhalen leer je meer over de Kleine Schans.
Aan de Munnikenhof in Terheijden, in het gebied tussen nummer 14 en 15, ligt een stelsel van bijzondere van aarden wallen en grachten: de linie van Munnikenhof. Een beetje vervallen, middenin de natuur bij Drimmelen. Aangelegd in 1701, als onderdeel van het Zuiderfrontier. Samen met de Linie van Den Hout en de Spinolaschans vormt de Linie van de Munnikenhof nu een prachtig natuurgebied van 42 hectare, waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen.
Een stelsel van aarden wallen en grachten. Een beetje vervallen, middenin de natuur bij Drimmelen tref je de Linie van den Munnikenhof. Aangelegd in 1701, als onderdeel van het Zuiderfrontier.
Voordat je weer richting huis gaat hebben we nog een tip! Geniet nog van het platteland en haar lekkere streekproducten. Vanuit Terheijden kun je ervoor kiezen om de Boeren Inzicht route voor een gedeelte te fietsen. Boeren Inzicht biedt je die kans om op een nieuwe verfrissende manier kennis te nemen van de verschillende activiteiten die in ons mooie buitengebied. Je kunt een leuke fietstocht maken waarbij je onderweg een digitaal kijkje kunt nemen op verschillende boerderijen. Als je deze combineert met de boerderij automaten route, kun je zelfs alvast je boodschappen doen! Je koopt direct bij de boer je boodschappen en dat heeft best wel voordelen. Lokale, verse producten met een eerlijke prijs! Dus stap op de fiets en geniet van het buitengebied van onze mooie gemeentes en ga langs bij de boerderij automaat bij jou in de buurt! Haal de gratis folder op bij de VVV Biesbosch Drimmelen of download hier.