Biesbosch symposium blikt vooruit

Hoe zorgen we ervoor dat we de balans in Nationaal Park De Biesbosch bewaren? Dat was de centrale vraag op het symposium “De Biesbosch, nu en later” op 20 november in Dordrecht. Want het unieke Nationale Park trekt veel bezoekers en ondernemers. Maar die aantrekkingskracht heeft ook een nadeel want de natuur is kwetsbaar. Bewoners, ondernemers, Rijkswaterstaat, natuurorganisaties, gemeenten en andere geïnteresseerden blikten tijdens de bijeenkomst vooral vooruit. Hoe zien we de Biesbosch over dertig jaar?

Het symposium werd geopend door wethouder Tanja de Jonge van de gemeente Dordrecht met een oproep aan het Rijk en de provincie. “De Biesbosch is bijzonder en het belang van dit gebied is groot, voor heel Nederland. We dragen al veel bij om het gebied te beschermen maar we kunnen het niet alleen. Help ons! Daarna nam cabaretier en vogelspotter Begijn le Bleu de deelnemers mee in een verhaal rond natuurbeleving. Waarom vinden we zeldzame vogels zo bijzonder en lopen we andere vogels zomaar voorbij? Ook benadrukte hij de waarde van natuur voor ons welzijn. Want natuur zorgt voor rust in je hoofd.

Boswachter Harm Blom van Staatsbosbeheer vertelde over alle ontwikkelingen in het gebied. Hij begon zijn relaas met een luchtfoto. “Want vanuit de lucht zie je de kwetsbaarheid van de Biesbosch pas goed. Een stuk natuur dat wordt omringd door industrie en landbouw.” Hij vertelde welke uitdagingen er zijn in de Biesbosch. De bossen hebben het zwaar en er groeien steeds meer planten die eigenlijk niet thuishoren in het gebied. Maar gelukkig is er ook goed nieuws. Zo ligt er, mede dankzij de inzet van vrijwilligers, veel minder afval in de Biesbosch. Het project Ruimte voor de Rivieren zorgt daarnaast voor nieuwe rustige leefgebieden voor vogels en het afsluiten van delen van de Biesbosch voor bezoekers in het broedseizoen werkt. Hij benadrukte ook het belang van educatie. “Want het is zo belangrijk dat kinderen en pubers een mooie ervaring in het park hebben zodat ze er later ook beter voor gaan zorgen.”

Na de pauze nam Ina Konterman, projectleider bij Rijkswaterstaat, de bezoekers mee in de ontwikkelingen rondom de PAGW-preverkenning Biesbosch-Rijn-Maasmonding. Ina begon met de ontstaansgeschiedenis van de Biesbosch, een gebied dat wordt beschouwd als een van de hotspots binnen de ecologische systeemopgave van PAGW-Rivieren. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van water en natuur in de grotere wateren van de Biesbosch en de Rijn-Maasmonding nog niet goed genoeg is. Op sommige locaties verslechtert de kwaliteit zelfs. Met de PAGW wordt onderzocht welke kansen er zijn om een robuust en veerkrachtig ecosysteem voor de toekomst te ontwikkelen. Ina noemde verschillende voorbeelden van mogelijke oplossingen. Deze plannen worden in de komende jaren, samen met partners, verder besproken.

Tot slot was het woord aan de jonge generatie. Twintigers Senne, Melina en Mirthe stelden kritische vragen aan de aanwezige bestuursleden. Het drietal had eerder dit jaar meegelopen met de Laarzenmars in de Biesbosch. Tijdens deze wandeling op kaplaarzen gingen jongeren het gesprek aan over ontwikkelingen in de Biesbosch. Zo vroeg Senne zich tijdens het symposium af of er over dertig jaar überhaupt nog recreatie in de Biesbosch mogelijk is. Zowel de wethouders als de boswachter benadrukten dat dat kan, maar dat de balans goed in de gaten gehouden moet worden. Mirte vroeg zich af wat mensen zelf kunnen doen om de Biesbosch te beschermen. Wethouder de Jonge legde uit dat het belangrijk is om meer groen rond het gebied te krijgen. “Wij motiveren inwoners van Dordrecht bijvoorbeeld om tegels in hun tuin te vervangen voor groen.” Melina vroeg of de Biesbosch misschien ook rechten kan krijgen. Zodat het Nationaal Park ook een stem krijgt als er belangrijke beslissingen genomen moeten worden. Volgens Wemke van der Weij van IVN Natuureducatie ligt daar zeker een kans. "Het is goed als mensen zich er bewust van worden dat je ook goed voor de natuur moet zorgen. Rechten voor de natuur kan daar zeker bij helpen.”