Beleef de duisternis in Nationaal Park De Biesbosch

Schemer in een natuurgebied – foto door Twan Teunissen

Op zaterdagavond 26 oktober vindt in Nationaal Park De Biesbosch de Nacht van de Nacht plaats. Vanuit het Biesbosch MuseumEiland vertrekken kleine groepen onder begeleiding van een gids het Nationaal Park in om meer te leren over verschillende Biesboschbewoners in de nacht en het belang van donker voor tal van diersoorten. Dit kun jij ook ervaren! Trek je laarzen aan en beleef de duisternis in Nationaal Park De Biesbosch. Laat je zintuigen aan de slag gaan. Misschien hoor je een ree ritselen, een bever knagen of zie je een uil vliegen. Het wordt hoe dan ook een bijzondere belevenis.

Wij zijn een van de meest verlichte landen ter wereld. Het doel van de Nacht van de Nacht is om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Al die overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand. Jaarlijks worden miljoenen trekvogels verstoord of ze sterven door lichthinder.

Duisternis hoort – net als stilte, een onvervuilde bodem en schoon grondwater – tot de meest elementaire natuurkwaliteiten. We moeten er dus zuinig op zijn en proberen dit zo min mogelijk te verstoren, zeker in natuurgebieden. Duisternis ’s nachts hoort bij de natuur en is belangrijk voor planten en dieren.

Nacht van de Nacht
De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land evenementen en excursies georganiseerd in het donker. Daarnaast doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de twintigste keer georganiseerd. Voor de eerste keer vindt een Nacht van de Nacht activiteit plaats vanuit het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam.

Excursie vanaf het Biesbosch MuseumEiland
Vanaf 18.30 uur vertrekt vanuit het Biesbosch MuseumEiland ieder kwartier een groep onder leiding van een gids. Zij nemen de deelnemers mee de Biesbosch in en lopen een route van ca. 2 km over onverharde paden. Onderweg leren zij meer over Biesboschbewoners in de nacht en het belang van duisternis voor hun voortbestaan. Naast verschillende dieren komen ook Biesboschbewoners uit het verleden aan bod. Hoe gingen zij om met het donker? En wat kunnen wij doen om de duisternis binnen onze huidige samenleving zo min mogelijk te verstoren?

De Nacht van de Nacht in Nationaal Park De Biesbosch is geschikt voor alle leeftijden. Houd er alleen rekening mee dat de wandelroute over onverharde paden gaat. Voor personen die minder goed ter been zijn of voor kinderwagens is deze activiteit niet geschikt.

Aanmelden voor deze bijzondere belevenis kan via https://www.staatsbosbeheer.nl/nachtvandenachtbiesbosch