Villa Augustus

Type:

Congres- en vergaderaccommodatie, Hotel, Monument, Park/Tuin, Restaurant

Omschrijving

Het ca 1,5 hectare grote terrein van het voormalige drinkwaterleidingbedrijf van Dordrecht is in 2006 getransformeerd tot een grote moestuin. Ook is er een Italiaanse tuin, een boomgaard en een siertuin. Midden in de moestuin staan twee monumentale gebouwen. De watertoren uit 1882 is nu een hotel met in totaal 45 kamers. In het pompgebouw uit 1942 bevinden zich nu het 200 zitplaatsen tellende restaurant en een markt. Het restaurant is dagelijks geopend voor ontbijt, lunch en diner. De menukaart volgt de seizoenen. Er wordt overwegend gewerkt met biologische producten, zo uit de tuin, op je bord! In de eigen bakkerij worden zuurdesembroden, taartjes en koekjes gebakken. Elke dag wordt er een afternoon tea geserveerd. In het hotel zijn er kamers met prachtig uitzicht en kamers in de tuin. Allemaal met heerlijke bedden. Door de ongedwongen en huiselijke sfeer van het hotel voel je je er onmiddellijk thuis. Alsof je bij vrienden logeert!

Villa Augustus beschikt over 3 zalen. De watertoren telt er 2: de Wantijzaal en de Moestuinzaal. En in de zomermaanden, wanneer de citroenbomen hun vaste plek in de tuin hebben ingenomen, is de Limonaia eveneens beschikbaar als zaal. Vergaderen, dineren, ontbijten, genieten van een uitgebreide Afternoon Tea of het houden van een receptie; het kan allemaal in deze drie zalen.

Nieuw
Villa Augustus beschikt nu over 8 hotelkamers op het Wantij, de Drijvende kamers. In een voormalig kantoorschip dat ligt bij de tuiningang kun je nu overnachten met prachtig uitzicht over het water.

Historie
Voormalig drinkwaterleidingterrein met daarop de Watertoren uit 1881-1883 en het uit 1942 daterende pompgebouw. In de watertoren en het naastgelegen ketelhuis zijn hotelkamers en zalen gerealiseerd. De 33-meter hoge Watertoren, een ontwerp van directeur gemeentewerken J.A. van der Kloes, is gebouwd in de eind negentiende eeuw gebruikelijke eclectische stijl met invloeden van de neorenaissance. Het vierkante gebouw kreeg vier achthoekige torentjes waartussen zich het waterreservoir bevond. Toen het reservoir in 1938 verhoogd werd om de capaciteit van de toren te vergroten, verdwenen de torentjes. Deze verhoging, een 16 meter hoge metalen pijp, is in 1982 verwijderd. In het teruggeplaatste oorspronkelijke torentje bevindt zich nu een hotelkamer. Het Pompstation, gebouwd in de nieuw zakelijke stijl, diende voor het oppompen van grondwater,het regelen van druk in de waterleiding en de zuivering van grondwater.

Openingsdata en tijden