Nationaal Onderwijsmuseum/De Holland

Type:

Architectuur, Brasserie/Lunchroom, Congres- en vergaderaccommodatie, Monument, Museum

Omschrijving

Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft, met meer dan 390.000 voorwerpen, de grootste onderwijscollectie ter wereld. Uniek, net als artikel 23 uit onze grondwet over de vrijheid van onderwijs dat ten grondslag ligt aan de diversiteit in het Nederlandse onderwijs. En die verscheidenheid aan objecten is terug te zien in onze collectie.

In een levendige en veelzijdige tentoonstelling laat het museum de vele aspecten van het onderwijs en de invloed ervan op jeugdcultuur zien. Bezoek het museum en beleef aan de hand van persoonlijke verhalen en actuele gebeurtenissen de ontwikkeling van onderwijs (geschiedenis) in het heden, verleden en toekomst.

Museumcafé De Holland
Voor een heerlijk ontbijt, lunch, kopje koffie of een gezellige borrel. Op het menu staan veelal biologische gerechten en deze worden bereid van onder meer regionale producten.

Vergaderzaal
In het souterrain van het museum, te midden van de werkplekken van de museummedewerkers, bevindt zich de glazen vergaderzaal.

Historie van het gebouw
In 1937 gaf de N.V. Brandverzekering Maatschappij ‘Holland van 1859’ in Dordrecht opdracht aan de architect Sybold van Ravesteyn om een nieuw kantoor te bouwen aan de Burgemeester de Raadtsingel. De meningen lopen uiteen over de vraag tot welke bouwstijl ‘De Holland’ precies hoort. Termen als neoclassicisme, neobarok en jugendstil worden allemaal gebruikt. Echt sluitende vergelijkingen zijn niet te maken; Van Ravesteyn was een stroming op zich, ‘Van Ravestil’ dus. Het gebouw De Holland is in 2004 door de gemeente Dordrecht aangekocht om het te behoeden voor sloop. In 2007 is het pand op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

Openingsdata en tijden