De Watertoren – Hotel & Restaurant

Type:

Hotel, Monument, Partylocatie of zaalverhuur, Restaurant, Uitzichtpunt

Omschrijving

Dit hotel is gesitueerd in een oude watertoren en gelegen tussen de Hollandse- en Brabantse Biesbosch met een grandioos uitzicht over de het Dordtse
polderlandschap.
Overnachten in een watertoren is natuurlijk een speciale ervaring. Zeker in een van onze vijf sfeervolle hotelkamers. Of u hier nu komt als toerist of als zakelijk overnachter, u zult zich hier absoluut prettig voelen. Even weg van het jachtige leven van alledag.
Alle kamers hebben heerlijke bedden voor een goede nachtrust, een comfortabel zitje en een luxe badkamer met bad en douche. Het uitzicht is fantastisch. En voor wie niet zonder kan: elke kamer heeft een eigen internetaansluiting en een flatscreen-tv. 

Historie van het gebouw
Watertoren Buitenlust ligt op de grens van stad en platteland. Het markante gebouw is industrieel erfgoed. Voor de verbouwing (2001) was het een lege koker met bovenin het waterbassin. Nu telt de toren negen verdiepingen en is de bodem van het bassin het plafond van de hotelkamer op de zesde verdieping. Op de begane grond zijn drie paviljoens aangebouwd, waarin het poldercafé en de polderzaal zijn gevestigd.

Op de begane grond zorgt een fototentoonstelling voor een kleine ontdekkingsreis door de unieke geschiedenis, flora en fauna van de Dordtse polders. Verdeeld over de verdiepingen is een tentoonstelling over duurzaamheid in de landbouw, in kleding, voeding en bouwmaterialen. Het balkon van de zevende verdieping geeft een prachtig uitzicht over de polders en Brabant in de verte.

De betonnen watertoren werd in 1916 gebouwd om de gemeente Dubbeldam van goed drinkwater te voorzien. Dat heeft hij tot 1972 gedaan. Toen kreeg de toren een nieuwe functie: antennemast voor het centrale antennesysteem. Maar ook die functie verloor zijn nut door de ontwikkeling van nieuwe technologieën. In 2001 werd de toren nieuw leven ingeblazen en kreeg hij zijn oorspronkelijke kleuren uit 1916 terug.

Openingsdata en tijden