Het Dordts Patriciërshuis, Museum aan de Maas

Type:

Congres- en vergaderaccommodatie, Kunst en Cultuur, Monument, Museum

Omschrijving

Verborgen achter de gevel is een uniek patriciërshuis te vinden met authentieke stijlkamers die ingericht zijn met orginele meubels in Louis XVI stijl. Heel bijzonder is de ronde Maaskamer met indrukwekkend uitzicht op het drukst bevaren drierivierenpunt van Nederland. De inrichting bestaat uit een collectie meubels in Lodewijk XVI-stijl en diverse gebruiksvoorwerpen uit die periode. Het museum is vooral een historisch woonhuis, maar heeft ook een mooie collectie tekeningen en schilderkunst met werken van de 18de eeuwse kunstschilder C. Kuipers, A. Schouman, J.C. Schotel en L. de Koningh.
De kelder is recentelijk opnieuw ingericht met authentieke 17de eeuwse plavuizen. Er zijn diverse historische films te bekijken waaronder “Het ontstaan van het Koninkrijk”.

Stijlvol vergaderen met een uniek uitzicht op het drukst bevaren drierivierenpunt in Nederland!
Gelegen aan de sfeervolle Wolwevershaven met de imposante stoomsleper Pieter Boele voor de deur en uitzicht op de mooie Damiatenbrug heeft Dordrecht er een nieuwe, maar vooral unieke vergaderlocatie bij; Het Dordts Patriciërshuis, museum aan de Maas. Het historische pand met huisnummer 9 is een originele 18e eeuwse patricierswoning met authentieke stijlelementen.

In deze historische omgeving kunt u ook uw vergaderpartners en relaties ontvangen. U leidt hen via een lange gang naar de Eetkamer waar u met een klein gezelschap samenkomt.
Wilt u uw gasten verrassen? Kies dan voor de Maaskamer. Deze ronde zaal biedt uitzicht op het drukst bevaren drierivierenpunt van Nederland. U ziet Zwijndrecht en Papendrecht aan de overkant liggen en kunt zich laten inspireren door de bedrijvigheid op het water.

Het Dordts Patriciërshuis, museum aan de Maas, biedt u een bijzondere locatie voor vergaderingen, kleine recepties en besloten bijeenkomsten. U kunt dit tevens combineren met een lunch, diner of receptie.

Historie van het gebouw
Op 29 juni 1649 koopt Jacob Trip (zoon van Jacob Trip en Margaretha de Geer) een perceel grond op de kade. Zowel van vaders- als moederszijde houdt deze invloedrijke familie zich bezig met de handel in ijzer en wapens. Jacob is een zwager van Johan van Neurenberg, de bouwheer van het pand aan de Nieuwe Haven, waarin tegenwoordig het museum Huis van Gijn is gevestigd.
In 1733 voegt mr. J. Reepmaker de twee aangrenzende panden samen waardoor de buitenzijde van het pand aan de Wolwevershaven zijn huidige uitstraling krijgt. Aan het einde van de 18e eeuw zijn de bewoners zich terdege bewust van de unieke ligging. Rond 1780 geeft mr. Pompejus Hoeufft opdracht voor de bouw van de Maaskamer. Deze kamer is geheel in de oorspronkelijke Lodewijk XVI-stijl bewaard gebleven. De overige vertrekken van het huis zijn in deze periode eveneens in deze stijl ingericht. In de gang doorboren zes pennen de muur. Hieraan werden de hellebaarden van de dienaars die de burgemeester steeds volgden opgehangen. Het zijn de stille getuigen uit de tijd van burgemeester Anthonij van den Santheuvel. Hij bewoonde het huis tot 1793.

Openingsdata en tijden