DordtYart

Type:

Architectuur, Bedrijf te bezoeken, Erfgoed, Galerie, Museum

Omschrijving

DordtYart is een internationaal centrum voor de hedendaagse kunst, dat gehuisvest is op een voormalige scheepswerf in Dordrecht. In de inspirerende ruimtes van het industriële gebouw werken elk seizoen tien kunstenaars aan het produceren van een nieuw werk. Daarnaast plaatsen zij een bestaand werk. Het programma van DordtYart legt de nadruk op sculptuur en installatiekunst en is gericht op de ontmoeting tussen kunstenaars, bezoekers en jongeren die werken met leren combineren. 

Een bezoek aan DordtYart wordt nog leuker door de waterbus te nemen die vlak voor onze deur stopt. Vaar naar het centrum van Dordrecht, Rotterdam of natuurgebied De Biesbosch. Ook kunt u heerlijk lunchen of dineren in het naastgelegen Villa Augustus, op minder dan 10 min. loopafstand van DordtYart. 

Historie van het gebouw
De Biesboschhal ligt op de Staart, een landtong in het noordoosten van Dordrecht. Deze landtong bestond tot aan het begin van de twintigste eeuw uit gorzen, de Veerplaat en de Kerkeplaat. De gorzen liepen bij hoogwater onder en werden daardoor gebruikt voor houtkap en zalmvisserij. Aan het eind van de negentiende eeuw hoogde de gemeente de gorzen op en werd de landtong beschikbaar gemaakt voor de bouw van schepen.
In 1901 opende ir. J. Bijvoet er de NV Scheepswerf Dordrecht. Hiervoor liet hij de havenkom aan de Merwedezijde aanleggen. Meer naar het oosten vestigde zich in 1917 machinefabriek De Biesbosch. De bedrijven fuseerden in 1927. Pas in 1938 gebruikte men de naam Scheepswerf en Machinefabriek De Biesbosch. Het bedrijf legde zich toe op de assemblage van schepen die in Amerika waren geprefabriceerd. Later produceerde men ook duwbakken, binnenvaartschepen en coasters. In de hoogtijdagen van de machinefabriek waren er meer dan 750 mensen in dienst. Door het gebrek aan opdrachten moest de fabriek in 2000 haar deuren sluiten. Tot en met de eeuwwisseling liepen er ongeveer 900 schepen van stapel. Sinds de lente van 2011 is ‘DordtYart’ er gevestigd, dat ruimte biedt aan moderne en hedendaagse kunstenaars.

Openingsdata en tijden