De Grote Kerk

Type:

Kunst en Cultuur

Omschrijving

De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk is een 15e-eeuwse in steen overwelfde Brabants-gotische kruisbasiliek met kooromgang en straalkapellen. 

Zeer bezienswaardig zijn de koorbanken (1538-1542), de kansel (1756), het Kam-orgel (1671), het Verschueren-orgel (2007), de gebrandschilderde ramen, de fresco’s en de vele fraaie grafzerken. In de monumentale kerkruimte zijn diverse permanente exposities te bewonderen zoals de Dordtse Synode, de gewelfrozetten en het gouden doop- en avondmaalstel. Daarnaast zijn er regelmatig wisseltentoonstellingen. Er is een doorlopende videopresentatie waarin de geschiedenis van de kerk overzichtelijk uit de doeken wordt gedaan.

Bij de ingang van de kerk kunnen bezoekers tegen een geringe vergoeding een audiotour verkrijgen en/of een brochure aanschaffen. Wie alleen komt om even om de hoek te kijken, te bidden of een kaarsje te branden (in de stiltekapel) wordt verzocht een vrijwillige bijdrage achter te laten in het offerblok.

De kerk verzorgt rondleidingen door gekwalificeerde kerkgidsen. Deze duren ongeveer 5 kwartier. Er is een ruimte waar koffie en thee (met Dordtse schapenkopkoek) kunnen worden genuttigd.  

Openingsdata en tijden