Informatie over NP De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Tevens is het één van de weinige overgebleven zoetwatergetijden gebieden in Europa en dat maakt De Biesbosch tot een uniek gebied.

De Biesbosch werd gevormd door water, natuur en mensenhanden. Tot de jaren ’70 verdienden talloze griendhakkers, rietsnijders, biezenvlechters, jagers, vissers en landbouwers hun brood in dit gebied. Door de ingebruikname van de Haringvlietsluizen als onderdeel van de Deltawerken in 1970 verdween de eeuwenoude cultuur door het wegvallen van de getijden. De natuur kreeg vrij spel en enkele polders werden ingericht als drinkwaterbekken voor bewoners. Kijk voor uitgebreide informatie op www.np-debiesbosch.nl.

Het gebied kreeg ook een recreatieve functie. Wandelen, fietsen, varen, kanoën, vissen: het kan hier nu allemaal. De Biesbosch is een uitgestrekt gebied welke u via verschillende entrees kunt bereiken.  Deze website beschrijft precies wat u per entree kunt doen en verwachten.

Verspreid over de Biesbosch liggen wandelpaden, waarvan een deel alleen over water bereikbaar is.  Bezoekerscentra en rondvaartbedrijven  organiseren regelmatig wandeltochten en excursies naar deze plekken, vaak ook met gidsen. Kijk op de wandelpagina voor uitgebreide informatie.

Fietsen midden in de Biesbosch is lastiger omdat het gebied alleen per boot te bereiken is. Maar rondom is het prachtig fietsen in de nieuwe natuurgebieden, de polders, langs akkers en lintdorpen. Pontjes verbinden de routes in het waterrijke gebied.

De ideale manier om de Biesbosch te verkennen is per boot. Bij talloze verhuurbedrijven kunt u terecht voor het huren van een motorboot, kano of sloep om zo killen en kreken te trotseren. Hier kan u genieten van de stilte en misschien ziet u wel een bever. U  kunt aanmeren bij strandjes of steigers in de natuur. Vergeet echter nooit een gedetailleerde vaarkaart mee te nemen om goed uw route te kunnen bepalen. Deze is verkrijgbaar bij  onderstaande bezoekerscentra en de bootverhuurders.

Vissen in de Biesbosch kan uitsluitend met een vergunning.

De drie bezoekerscentra die de Biesbosch rijk is, organiseren veel excursies en vaartochten. Hou de agenda in de gaten. Wilt u meer weten over de geschiedenis van de Biesbosch, breng dan een bezoek aan het nieuwe eigentijdse Biesboschmuseumeiland. Rondom het museum zijn ook prachtige wandelingen mogelijk.

 

Biesbosch Museum Werkendam

Hilweg 2
4251 MT Werkendam
tel. (0183) 504 009
www.biesboschmuseumeiland.nl

Openingstijden:

27 juni tot 1 november
Maandag van 13.00 tot 17.00 uur
Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 u

1 november tot 1 april 2016:
Maandag gesloten
Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur

1e kerstdag en oud – en nieuwjaarsdag gesloten

 

Biesboschcentrum Drimmelen

Biesboschweg 4
4924 BB Drimmelen
tel. (0162) 682 233
www.biesboschcentrum.nl

Openingstijden:

van 1 november t/m 1 maart op woensdag, zaterdag en zondag van
van 1 maart t/m 31 oktober dagelijks van 10 tot 17 uur.
buiten openingstijden is bezoek voor groepen op aanvraag mogelijk.
De toegang is gratis.

 

Biesboschcentrum Dordrecht

Baanhoekweg 53
3313 LP Dordrecht
tel. (078) 770 53 53
www.biesboschcentrumdordrecht.nl

Openingstijden:

1 april tot 1 november
dinsdag t/m zondag van 09.00 – 17.00 uur
1 november tot 1 april:
dinsdag t/m zondag van 10.00 – 16.00 uur

In juli en augustus, op 2e paasdag en 2e pinksterdag ook op maandag geopend.
Gesloten op 27 april, 25 december en 1 januari.

 

Openingstijden verhuur

April t/m oktober:
openingstijden als centrum
November t/m maart:
gesloten

 

Botenhuis

April t/m oktober: openingstijden gelijk aan Biesboschcentrum Dordrecht.
November t/m maart: gesloten


Naar boven