De Vestingdriehoek

Wil je een actief dagje cultuur snuiven in de buurt van de Biesbosch? Bezoek dan eens de Vestingdriehoek in de gemeente Altena! Dit is een gebied tussen de vestingen Gorinchem, Woudrichem, Zaltbommel, Slot Loevestein en Fort Vuren. Pak je fiets, stap op de pont en je avontuur door de Vestingdriehoek kan beginnen!

Alles in één dag

De vijf vestingen van de Vestingdriehoek zijn met elkaar verbonden door water en je kunt ze met de fiets alle vijf in één dag bezoeken. Een leuk weetje is dat de Vestingdriehoek bestaat uit vijf plaatsen die in drie verschillende provincies liggen. Ontdek Woudrichem, een pittoresk vestingstadje waar de geschiedenis nog volop leeft. Fort Vuren omvat een Torenfort die gebouwd werd in 1845, waar je ook kunt overnachten. Ook kun je hier het WOII en vliegeniersmuseum bezoeken. Slot Loevestein is ook wel bekend als het kasteel waar Hugo de Groot uit ontsnapte. Gorinchem is de grootste vestingstad waar de stadswallen nog compleet van zien. Tot slot hoort ook Zaltbommel bij de Vestingdriehoek, waar je onder andere de St. Maartenskerk en het Stadskasteel kunt bezoeken.

Vestingdriehoek Woudrichem

Met de boot

Zoals beschreven zijn alle vestingen met elkaar verbonden door water. Wanneer je de vestingen van de Vestingdriehoek wilt bezoeken, kun je dan ook diverse veerponten pakken over de Maas, Waal en Merwede. Fiets een Rondje Pontje met een dagkaart voor de veerpont en een gratis routekaartje van de VVV. Vaar van kasteel naar fort naar vestingstad en geniet ondertussen van de prachtige omgeving. In het hoogseizoen kun je vrijwel ieder half uur opstappen op de veerboot en je mag je fiets altijd gratis meenemen. Daarnaast is er speciaal voor wandelaars het voetveer: een klein bootje wat je van Woudrichem naar Slot Loevestein brengt en weer terug. Boot gemist? De watertaxi ligt voor je klaar!

Wandelen en fietsen in de Vestingdriehoek

De Vestingdriehoek is niet alleen de moeite waard door de indrukwekkende vestingen, maar je kunt hier ook prachtig wandelen of fietsen. Kies voor een stadswandeling door Woudrichem of maak een fietstocht langs de waterlinie. Voor meer informatie over de Vestingdriehoek en een overzicht van de verschillende veerdiensten in Altena kun je de website van de Biesboschlinie bezoeken. Je kunt er ook voor kiezen om een overnachting in de buurt te boeken en je bezoek aan de Vestingdriehoek combineren met andere activiteiten rondom de Biesbosch.