Wandelen op het Oostwaardpad

Wandelen op het Oostwaardpad is een unieke wandelervaring in de Biesbosch. Het grotendeels onverhard wandelpad van 23 kilometer is aangelegd langs akkers van boeren en brengt je dwars door een karakteristiek gebied. Boeren hebben met veel enthousiasme meegewerkt om de wandelaar kennis te laten maken met unieke stukjes natuur. Het Oostwaardpad heeft je dus veel te bieden!

Wandelroute Oostwaardpad: Rijk aan dieren

In de Oostwaard van de Biesbosch kom je veel dieren tegen. Zo wonen er veel roofvogels, verscheidene valkensoorten en bevers. Oplettende wandelaars zien buizerds, kieken- en wespendieven, ijsvogels en boomvalken. Tijdens de ochtend- en avondschemering heb je kans om koppels reeën te zien. Vergeet je verrekijker niet om ze nog beter te zien!

Historische omgeving

Langs het Oostwaardpad kom je verschillende historische punten tegen. Er staan meerdere waterkerende muurtjes langs de route. Deze zijn aangebracht na de watersnood in 1953. Tevens kom je verderop Fort Bakkerskil en de Papsluis tegen. Het fort waakte vroeger over deze sluis om alles onder water te kunnen laten lopen. Dit diende als verdediging. Tegenwoordig is Fort Bakkerskil gerestaureerd en kun je er overnachten.

Getijdengebied Oostwaard

De Oostwaard was voor de afsluiting van het Haringvliet een getijdengebied. De boerderijen zijn hierdoor op terpen gebouwd, omdat de polder vroeger volliep met water. De Bakkerskil was de breedste en grootste watergang en de belangrijkste verbinding tussen de Merwede en Amer. Tijdens je wandeling brengt een trekpont je naar de overkant van de Bakkerskil.

Ontdek meer van de omgeving

Wil je meer van de omgeving ontdekken? Breng een bezoekje aan de Jachthaven Vissershang in Hank of het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam. Of maak een extra wandeling op het hakgriendgebied De Pannenkoek! Bekijk onze highlightpagina voor meer bijzondere belevenissen in en rondom de Biesbosch.