De Groesplaat

De Groesplaat is een mooi natuurgebied in de uiterwaarden tussen de Boven-Merwede en Oudendijk, tussen Woudrichem en Sleeuwijk. De Groesplaat bestaat voornamelijk uit open uiterwaard. Het natuurgebied werd in 2000 voltooid en is sindsdien in beheer van het Brabantse Landschap. Op verschillende plaatsen komt rietmoeras en opgaand wilgenbos voor. Langs de rivier liggen zandstrandjes met aansluitend een zandige oeverwal.

Wandelen in de Groesplaat

Je kunt een mooie wandeling van 3 km maken door het prachtige natuurgebied, waarbij je ook door bossen en over het strand kunt wandelen. Daarnaast is dit ook een onderdeel van de wandelroute Liniepad, welke in totaal 10 kilometer lang is. Wil je naast een natuurwandeling ook cultuur snuiven tijdens een mooie stadswandeling? Combineer de wandeling dan met een stadswandeling in Woudrichem.

Natuurgebied

Het natuurgebied is 120 hectare groot en in 2000 is er een 1500 meter lange geul (Oudendijkse Geul) gegraven die 30 á 40 meter breed is. Deze geul vormt nu het hart van de Groesplaat. Via deze geul kan de Merwede bij hoog water haar overtollig water kwijt. Daarnaast dient de geul als paaiplaats voor vissen, een plaats waar vissen paren en ‘kuit schieten’. Hierdoor komen er ook veel grote viseters voor op de Groesplaat.

Dieren op de Groesplaat

Wanneer je door de Groesplaat wandelt, kun je verschillende diersoorten tegenkomen. Zo kun je halfwilde IJslandse paarden, koeien, en als je geluk hebt, zelfs reeën of bevers zien. Daarnaast is het een broedplaats van verschillende soorten vogels en insecten. Als je geluk hebt, kun je visarenden of bosuilen tegen komen. Daarnaast zijn er nog diverse andere vogels te vinden op de Groesplaat, zoals een kolonie van de blauwe reiger. Op het gebied van insecten kun je verschillende zeldzame sprinkhaansoorten tegenkomen, zoals de Greppelsprinkhaan en Bramensprinkhaan. Ook kun je een zeer zeldzame libellensoort tegenkomen, de Rivierrombout. De larve hiervan leeft namelijk in de rivier! Voor de natuur- en dierenliefhebber is er in de Groesplaat dan ook genoeg te zien.

Hoe kom je er?

Wil jij een wandeling maken door de Groesplaat? In het natuurgebied zijn 3 wandelroutes uitgezet, waarvan niet afgeweken mag worden. Het is toegestaan om tussen zonsopgang en zonsondergang het gebied te betreden. De Groesplaat is eenvoudig te bereiken met de auto. Je kunt de auto parkeren bij ’t Vinkennestje (Oudendijk) of op de parkeerplaats bij de Jachthaven van Sleeuwijk. Wanneer de wandeling door de Groesplaat combineert met de stadswandeling door Woudrichem, kun je de auto ook daar parkeren. Bekijk ook eens onze andere highlights in de regio of combineer met een bezoek aan de Biesbosch!