Forten in de Biesboschlinie

De Biesboschlinie is het gebied rondom Woudrichem in de gemeente Altena. Deze regio herbergt 4 forten, 2 sluizen, verschillende kazematten en een vesting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort Altena, Fort Bakkerskil en Fort Giessen zijn zeer de moeite waard om te bezoeken.

Fort Altena

Naast de A27 ligt Fort Altena. Fort Altena is met zijn karakteristieke verschijning een bijzondere plek. Het is cultureel historisch erfgoed en erg bijzonder door de combinatie van moderne en historische elementen. Fort Altena herbergt een brasserie waar je kunt genieten van een heerlijke lunch of een gezellig diner. Daarnaast is er ruimte voor bruiloften, bedrijfsevenementen, feesten en beurzen. Het Fort beschikt over ruim 8 hectare buitenruimte en is daarmee ook ideaal voor teambuilding en sportactiviteiten.

Wil je Fort Altena van binnen bekijken? Boek dan een rondleiding met een gids. Het Fort is ook het startpunt van diverse fiets- en wandeltochten.

Fort Bakkerskil

Niet alleen Fort Altena is de moeite waard om te bezoeken, ook Fort Bakkerskil is prachtig. Fort Bakkerskil werd in 1877 gebouwd om de nabijgelegen Papsluis te beschermen. In de 20e eeuw bood het Fort onderdak aan bijna honderd soldaten, maar doordat er uiteindelijk niet gevochten werd is het Fort sinds 1951 niet meer in gebruik voor militaire doeleinden.

Fort Bakkershil heeft inmiddels een nieuwe bestemming, namelijk als Bed & Breakfast. Je kunt er heerlijk lunchen en blijven overnachten, bijvoorbeeld in De Oude Keuken of De Kruitkamer. Hier zie je de geschiedenis prachtig in terugkomen.

Fort Giessen

Fort Giessen is gebouwd tussen 1878 en 1881 ten zuidwesten van Giessen. Het Fort diende ter voorkoming van een aanval op Woudrichem en hield tevens de zuidelijke Maasdijk onder vuur. Fort Giessen is tussen april en september iedere laatste zaterdag van de maand geopend voor publiek. Het Fort heeft een educatiepark over De Eerste Wereldoorlog met onder andere een loopgraaf en een trekpontje over de gracht.

De Eerste Wereldoorlog beleef je in Fort Giessen met een tocht rondom het Fort. Je komt langs kruitkamers, de gracht en loopgraven. Heb je zin in een wandeling? Buiten de fortgracht ligt het Koekkoekspad. Daar kun je gebruik van maken voor een verfrissende wandeling door de natuur.