Fietsroutes in Geertruidenberg

Gemeente Geertruidenberg wordt ook wel Vestingstad aan de Biesbosch genoemd. De gemeente bestaat uit drie kernen: Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer. Naast dat je hier prachtig kunt wandelen, vind je in de omgeving van Geertruidenberg ook fietsroutes die zeker de moeite waard zijn. Echte aanraders zijn onder andere de Halvezolenroute en een fietstocht langs de Zuidwaterlinie.

De Halvezolenroute

In 1886 werd begonnen met de aanleg van de Langstraatspoorweg tussen Lage Zwaluwe en ’s-Hertogenbosch. Vier jaar later werd het gehele traject in gebruik genomen. De bijnaam Halve Zolenlijn refereert naar de schoenenindustrie, en het feit dat tijdens de aanleg van de lijn rekening is gehouden met het dubbelspoors maken van de lijn. Uiteindelijk is het daar echter nooit van gekomen en werd de enkelbaan-spoorlijn gebruikt voor zowel goederen- als personenvervoer. Vanaf 1890 reden er dagelijks één sneltrein en vier stoptreinen in iedere richting van de spoorlijn. In 1950 werd de lijn gesloten voor reizigersvervoer; de spoorlijn kon de concurrentie met de goedkopere autobus niet meer aan. Gelukkig is de route nog goed af te leggen met de fiets! De route van ruim 20 km loopt van Geertruidenberg tot Deurne en onderweg kun je vijf indrukwekkende kunstwerken bewonderen.

Fietsroute langs de Zuidwaterlinie

Dwars door Brabant loopt de Zuiderwaterlinie. Dit is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. De vestingsteden Geertruidenberg en Breda waren belangrijke schakels in de Zuiderwaterlinie. Grachten, wallen en bolwerken herinneren hier nog aan. Het gebied tussen de vestingsteden was te hoog om onder water te zetten. Daarom werden hier schansen en linies aangelegd. Ze vormen nu het militaire decor voor deze fietsroute vol verrassingen. Met de fietsroute langs de Zuidwaterlinie fiets je langs forten en vestingsteden over dijken in groene polders. Kijk je ogen uit langs deze mooie fietsroute!

Fietsen in Geertruidenberg

Ontdek Geertruidenberg, Vestingstad aan de Biesbosch middels deze prachtige fietsroutes. Wil je meer van de omgeving verkennen? Bekijk dan onze informatiepagina over fietsen in de Biesboschregio of ontdek de andere fietsroutes die we aanraden!