Met de kids op expeditie

Per boot of in een kano, maar ook gewoon te voet kun je van alles beleven. Speciaal voor onze kleine gasten t/m 12 jaar hebben wij 10 tips voor avonturen.

Kaart:

Download hier de kaart in pdf bestand

1. Proef de smaak van de Biesbosch

Er is heel veel eetbaars te vinden in de Biesbosch, je kunt een eigen salade bij elkaar plukken. Lekkernijen zijn de zaadjes van Springbalsemien die overal in de Biesbosch te vinden zijn. Ook de bloemen en blaadjes van Madeliefjes zijn heerlijk, of de jonge blaadjes van de Paardenbloem en zelfs van de Brandnetel. Als je liever geen verse planten eet kun je ook Biesboschhoning proeven in één van de bezoekerscentra van de Biesbosch.

2. Verover een eiland in de Biesbosch

Maak thuis eerst  je eigen vlag van papier of karton. Ga daarna in een kano of boot  (zelf of met een excursie mee)  op zoek naar ongerepte eilandjes in de Biesbosch. Tijdens de ontdekkingstocht geef je je eigen eiland een toepasselijke naam en plant je je vlag aan een wilgenstaak. Wie kan het mooiste eiland veroveren? Kun je ook een schat vinden op jouw eiland? Kijk goed in holle wilgenbomen want dat zijn de beste verstopplekken.

3. Camoufleer je in de Biesbosch

Wil je onopvallend in de Biesbosch zijn om veel dieren te spotten? Maak dan je eigen kleding en make-up  met natuurlijke materialen uit de Biesbosch zoals kleefkruid, modder en groot hoefblad. Wie kan er zowel leuk als goed gecamoufleerd uit zien?

4. Dit is het stilste plekje in de Biesbosch

Kun jij plekjes ontdekken in de Biesbosch waar het echt stil is?  Waar je geen andere menselijke geluiden hoort dan je eigen ademhaling. Kun jij de rupsen horen poepen, bevers horen knagen en reeën blaffen? Hoeveel verschillende vogels kun je horen? Het helpt als je met je handen achter je oor luistert.  Zoek naar de beste plek, maar vertel dit tegen niemand!

5. Maak je eigen griendwerkershut of zeearendnest

Ga op zoek naar een plek waar op de grond veel takken te vinden zijn. Maak je eigen bouwsel met takken in de vorm van een hut of een nest. Gebruik alleen takken en bladeren die je op de grond vindt dus trek ze niet van levende boom of struik.

6.  Spetteren in de Biesbosch beleving

Bij het BiesboschMuseum eiland in Werkendam ligt een prachtig schaalmodel van de Biesbosch met polders, dijken en stromen. Ontdek hoe eb en vloed in de Biesbosch werkt door schuifjes en sluisjes open of dicht te maken. Neem een handdoek mee want er mag met het water worden gespeeld. Kosten € 5,50 voor kinderen, inclusief een bezoek aan prachtige BiesboschMuseum Eiland.

7.  Zoek naar de sporen van bever

In de Biesbosch vind je overal de knaagsporen van bevers. Een mooie plek vind je in het Beverbos, naast het Biesboschcentrum in Dordrecht. Er is een leuke gezinsspeurtocht waar je op zoek gaat naar de ontsnapte bever die van de tafelpoot heeft gesnoept. Prijs is € 3,- (max. 5 speurkaartjes) en verkrijgbaar bij de balie van het Biesboschcentrum Dordrecht.

8.  Zoek je eigen evenwichtsbalk in de  Biesbosch

In de Biesbosch vind je veel wilgen die omgevallen zijn door het knagen van de bever of een storm. Zoek een spannende boom in de Biesbosch en balanceer je naar de overkant. Vergeet niet een foto te maken en op te sturen.

9.  Slakken op je huid

Heb jij ooit wel eens zo’n glibberige slak op je hand gehad? Zoek op vochtige plekjes onder bladeren naar slakken en laat ze over je huid kruipen. Slakkenslijm is heel erg goed voor het voorkomen van rimpels. Zet ze daarna weer voorzichtig terug op de plek waar je ze gevonden hebt.

10. Selfie met een wilde maaimachine

In de Biesbosch worden paarden, schapen en runderen gebruikt voor natuurbeheer. Zoek  een Schotse Hooglander, Waterbuffel of de Konikpaarden en maak een selfie met jou en het dier zonder de dieren te verstoren en jezelf in gevaar te brengen.

 

 

Kaart:

Download hier de kaart in pdf bestand