De Heilige Driehoek in Oosterhout

De Heilige Driehoek in Oosterhout is een gebied dat wordt verbonden door drie authentieke kloosters die in een driehoek bijeen liggen. De drie kloostercomplexen: Sint Catharinadal, de Onze Lieve Vrouweabdij en de Sint Paulusabdij vormen de kern van dit prachtige gebied, genaamd De Heilige Driehoek. De kloostercomplexen worden omringd door schitterende tuinen, landerijen en monumentale boerderijen. Een bijzonder stukje Oosterhout!

De Natuur in de Heilige Driehoek

In De Heilige Driehoek vind je een mooie samenhang tussen cultuurhistorie, landschap en natuurwaarden. Het kloostergebied dat omringd wordt door bossen, grachten en historische gebouwen geven je het gevoel een eeuw terug in de tijd te stappen. In De Heilige Driehoek kom je een overvloed aan planten- en diersoorten tegen door de kwaliteit van het landschap.

Kloosters in De Heilige Driehoek

In Oosterhout staan drie kloosters die samen De Heilige Driehoek vormen:

• Sint Catharinadal
• Onze Lieve Vrouweabdij
• Sint Paulusabdij

Sint Catharinadal

De Sint Catharinadal is in 1217 gesticht in Vroenhout, nabij Roosendaal. Daarmee is Sint Catharinadal de oudste kloostergemeenschap in Nederland. Sinds 1647 is het klooster gevestigd in het slotje De Blauwe Camer, een van de mooiste monumenten van Noord Brabant. Het Sint Catharinadal wordt momenteel bewoond door de zusters Norbertinessen. Zij verbouwen o.a. hun eigen wijn, verzorgen rondleidingen en er is een gastenverblijf. Wanneer het je interessant lijkt om het klooster van binnen te bewonderen, adviseren we je om een bezoek te brengen aan de Sint Catharinadal.

De Onze Lieve Vrouweabdij

In de Onze Lieve Vrouwe Abdij wonen, leven, werken en bidden de zusters Benedictinessen. In 1901 vestigden de benedictinessen zich op het landgoed Vredeoord aan de Zandheuvel, een voormalige kostschool, die grenst aan de Sint Catharinadal. In de loop van de jaren bouwden de benedictinessen de oude kostschool uit tot een abdij met kloosterkerk. Tegenwoordig vervaardigen en beschilderen ze voornamelijk waskaarsen. De Onze Lieve Vrouweabdij kent een gastenhuis waar je een tijdlang intern kan verblijven. Het gastenhuis is altijd druk bezet, dus tijdige reservering wordt aangeraden!

De Sint Paulusabdij

Nadat de zusters benedictinessen ingetrokken waren kwamen ook de benedictijner monniken naar Oosterhout. Zij bouwden, grenzend aan de abdij van de benedictinessen, in 1907 hun abdij. Daarmee is de ‘De Heilige Driehoek’ ontstaan. Op dit moment wordt het klooster bewoond door leden van Chemin Neuf gemeenschap. De Sint-Paulusabdij heeft ook een gastenverblijf, waar je voor een langere tijd kan verblijven. Ook hier is veel animo voor, dus wees op tijd met reserveren!

Wandelen langs De Heilige Driehoek

Je kan via de VVV een wandelroute kopen of je maakt de wandeling onder leiding van een VVV-gids. Je kan een gids van tevoren reserveren bij VVV Oosterhout.