Zandhommel

Wist je dat er in Nederland maar liefst 30 verschillende soorten hommels voorkomen? Een daarvan is de zandhommel. Helaas gaat het erg slecht met deze soort. Tot 1970 kon je nog overal in ons land zandhommels aantreffen. Vandaag de dag is deze hommel uit het grootste deel van ons land verdwenen. Voor de zandhommel was het verdwijnen van bloemrijke gebieden en met name het minder voorkomen van rode klaver vermoedelijk de voornaamste reden van haar verdwijning.

Ruim 90% van de zandhommels in ons land leeft nu in het het Haringvliet en in de Biesbosch. Hier doen de hommels zich te goed aan al het voedsel op de stroomdalgraslanden. Dit zijn bloemrijke graslanden die in de winter een of meerdere keren onder water lopen. Zandhommels zijn gek op planten als de smeerwortel en wikke- en klaversoorten. Ook grote kattenstaart valt erg in de smaak. Deze vinden ze met name in de natte oevers in de Ruimte voor de Riviergebieden zoals de Noordwaard. De zandhommel leeft in een kolonie van meerdere hommels bestaande uit een koningin, werkster en mannetjes. Een volgroeide kolonie bestaat uit zo’n 100 werksters.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven