Wilg

Wilgen kunnen in eind februari, begin maart al bloeien. De meeste soorten die in onze streken voorkomen zijn gemakkelijk te stekken. Zo kun je het wilgenareaal snel uitbreiden. Griendwerkers wisten dat als geen ander. Alle grienden werden ooit beheerd voor economisch profijt. Het gehakte hout diende als ‘geriefhout’: schopstelen, bezemstelen, weidepaaltjes, hoephout (voor de houten vaten), bleeslatten en ga zo maar door. De handel in griendhout is voorbij. Tegenwoordig verwerkt Staatsbosbeheer mondjesmaat nog wel wat griendhout in geluidsweringen en zinkstukken. In de Biesbosch wordt er nu betaald om griend te laten hakken. De hoogtijdagen van de griendcultuur zijn duidelijk voorbij.

De wilg is tweehuizig. Mannelijke bloemen (alleen met meeldraden) en vrouwelijke bloemen (alleen met stampers) komen dus op afzonderlijke bomen voor. De opvallende gele katjes trekken tal van insecten die zodoende meewerken aan de bestuiving. Zaden die op een geschikte plaats terechtkomen, kiemen spoedig. Na de afsluiting van het Haringvliet in 1970 raakten permanent drooggevallen zandbanken in de Biesbosch razendsnel met wilgen begroeid.

Even al de wilgensoorten uit je hoofd leren is er niet bij. Er zijn immers meer dan 300 soorten. Een paar soorten zijn zonder veel moeite te herkennen. De vroegst bloeiende wilg is de boswilg. De Duitse dot is een struikvormige wilg,  de amandelwilg heeft een gladde bast, die ongeveer om de drie jaar ‘vervelt’.

koningin, werkster en mannetjes. Een volgroeide kolonie bestaat uit zo'n 100 werksters.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven