Vloedschedemos

De vondst van vloedschedemos in de Biesbosch behoort tot de meest intrigerende botanische ontdekkingen van de laatste decennia in Nederland. Dit zeer zeldzame mosje komt in de rest van Europa nauwelijks voor. Het stelt dan ook hele specifieke eisen aan de omgeving. Waar het zich thuis voelt komt het in groten getale voor. In de Biesbosch zijn dat de oude grienden waar de zoetwatergetijden nog veel invloed hebben. Het zogenaamde wantij-effect kan hierbij een rol spelen.

Wantij is het verschijnsel dat tegengestelde vloedstromen elkaar ontmoeten waarbij ter plaatse vooral een verticale waterbeweging optreedt. In zo’n luwe situatie kunnen opgeloste slibdeeltjes gemakkelijk bezinken en ontstaan modderige plekken waar het vloedschedemos gedijt. Een leuke bijnaam voor deze soort is dan ook slibvanger.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven