Roodrandzandbij

Het gaat slecht met de bijen in Nederland. Ruim de helft van de soorten staat op de Rode Lijst van bedreigde soorten. Gelukkig is er zo nu en dan ook positief bijennieuws. Het gaat namelijk goed met de roodrandzandbij. Dit is een van de 360 bijensoorten die je in Nederland tegen kunt komen.

De roodrandzandbij is gemakkelijk te herkennen aan de rode band over zijn zwarte achterlijfje. Aan het begin van deze eeuw kwam je deze soort bijna alleen nog maar in de Biesbosch tegen. Hier vinden ze vandaag de dag nog steeds een aantrekkelijk B&B.

In de zanderige dijken graven de vrouwtjes hun nesttunneltjes. Hierin leggen ze eitjes en voedsel voor de larven. Tegelijkertijd vinden ze rondom de dijken ook een gedekte tafel. De generatie die in het vroege voorjaar vliegt doet zich massaal te goed aan het stuifmeel van bloeiende wilgen. Die zijn in overvloed te vinden in de uitgestrekte ooibossen van de Biesbosch.

In de zomer vliegt een tweede generatie roodrandzandbijen. De tweede generatie doet zich vooral te goed aan schermbloemen zoals gewone berenklauw en engelwortel. Ook deze planten zijn massaal te vinden in de Biesbosch. Gelukkig vormt de Biesbosch een bronpopulatie van roodrandzandbijen. Zo kunnen deze prachtige bijen zich langzaam maar zeker verder langs het rivierengebied verspreiden.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven