Nonnetje

Wel eens gehoord van een vliegende non? Nou in de Biesbosch kun je ze zien, met name in de winter. Er zijn maar weinig eenden zo mooi als het nonnetje! Het mannetje met zijn strakke zwart-witte belijning in combinatie met zijn zwarte masker en prachtig grijs-gemarmerde flank zou eigenlijk een plaatsje verdienen op een schilderij in het Rijksmuseum. Halverwege november arriveren de vogels vanuit hun broedgebieden die van Scandinavië tot helemaal in Oost-Siberië lopen. Deze gebieden liggen in de winter onder een dik pak sneeuw en vriezen dicht. De nonnetjes vliegen dan richting Noordwest-Europa om op zoek te gaan naar open zoet water. Dat vinden ze volop in de Biesbosch.

Doordat je in de Biesbosch getijden hebt vind je overal diepe stromende kreken. Deze kreken zitten vol met vissen die in de diepere stukken de winter doorbrengen. Dat is precies wat de nonnetjes zoeken. Het zijn uitstekende vissers. Net als andere zaagbekken hebben ze een rij met kleine naar binnen staande tandjes aan de rand van hun snavel. Kom je hier als visje tussen dan kan je met geen mogelijkheid meer naar buiten glibberen.

Belangrijk voor de nonnetjes is de rust in de Biesbosch in de winter. Waar het op een mooie zomerdag bijna filevaren is met genietende recreanten is het in de winter muisstil. Dit is een essentiële eis voor het nonnetje want ze zijn supergevoelig voor verstoring. Worden ze twee keer per dag verstoord dan heb je kans dat ze niet meer terugkomen. Daarom sluit Staatsbosbeheer ook delen van sommige kreken af. Zo krijgen deze vogels de rust die ze nodig hebben. Wil je een nonnetje zien? Neem dan dus wel je verrekijker mee!

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven