IJsvogel

Je zit lekker langs de waterkant uit te rusten van een heerlijke kanotocht. Ineens zie je razendsnel een felblauwe flits voorbijschieten. Voordat je beseft wat je eigenlijk hebt gezien is de flits alweer de bocht om en hoor je niet meer dan een hoog ’tie-tie’. Je hebt het goed gezien, je hebt zojuist een ijsvogel ontmoet! De ijsvogel is met zijn prachtige helderblauwe kop en rug in combinatie met de knal oranje buik een bijna tropische verschijning. De vogel heeft het goed naar zijn zin in de Biesbosch.

Door de ooibossen lopen prachtige heldere kreken. Over deze kreken groeien overal wilgen boven het water. Dit zijn de perfecte uitkijkposten voor de vogels om te jagen. Met hun scherpe ogen speuren ze naar beneden op zoek naar visjes. Tussen de wortels van de wilgen vinden jonge visjes een beschutte plek om op te groeien. Heeft de ijsvogel een visje in beeld dan duikt hij als een pijl met grote snelheid het water in. Als hij een visje te pakken heeft vliegt hij snel naar een overhangende tak. Hier slaat hij met een aantal stevige klappen het spartelende visje dood. Daarna kan hij lekker rustig beginnen aan zijn maaltijd.

De naam ‘ijsvogel’ is wel een beetje misleidend. De vogels doen het in een vorstperiode namelijk heel slecht. Als het hard vriest kunnen ze door het ijs niet meer bij de vis komen. Een strenge winter kan dan ook een grote sterfte onder deze prachtige vogels veroorzaken. Gelukkig kunnen ze in goede jaren tot soms wel vier nesten met jongen groot brengen. Deze nesten maken ze door zelf een hol te graven. Die holen zie je vaak in de wortelkluiten van omgevallen bomen.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven