Sterrenwacht Mercurius

Type:

Attractie, Excursie, Kinderfeestjes, Sterrenwacht

Omschrijving

Sterrenwacht Mercurius wil een breed publiek, dus jong en oud, op een begrijpelijke manier uitleg geven over ruimtevaart, weer- en sterrenkunde en alles wat daarbij hoort. Dit zijn namelijk geen ver van ons afstaande wetenschappen, integendeel we hebben er allemaal dagelijks mee te maken. Denk maar eens aan de begrippen dag en nacht, maanden, jaren, seizoenen, klimaat, eb en vloed, zon- en maansverduisteringen. Allemaal begrippen waarvan we de betekenis kennen. Ontdek zelf de oorsprong, bij sterrenwacht Mercurius!
Daarnaast is een wereld zonder ruimtevaart haast niet meer denkbaar. Satellieten zijn er immers voor vele dagelijkse doeleinden. Zo zijn er satellieten voor radio en televisie, mobiele telefoons, weer- en aardobservatie en vele andere toepassingen.
De achterliggende gedachte van onze expositie is dat u door zien en zélf proberen meer leert over het heelal, ruimtevaart en het weer. Mede dankzij een aantal ‘doe dingen’ is de sterrenwacht ook geschikt voor nieuwsgierige kinderen vanaf ± 6 jaar. Uiteraard kunt u tijdens uw bezoek, al uw vragen kwijt aan de aanwezige medewerkers. Er wordt ook informatie gegeven via films en presentaties.
Wilt u zelf door een sterrenkijker een blik werpen in het immense universum? Dat kan! De Carl-Zeiss telescoop, onze grootste trots uit 1922, bevindt zich onder de aluminium koepel. De telescoop wordt overdag voorzien van een zonnefilter, waardoor het mogelijk wordt op veilige wijze zonnevlekken waar te nemen. Op de ‘rug’ van de Carl Zeiss is nog een kijker opgesteld: Een zogenaamde H-alfa zonnekijker. Deze kijker laat de Zon in een speciaal gedeelte van het spectrum zien en ontrafelt zo details, die in de Carl Zeiss kijker onzichtbaar blijven, de zonnevlammen.
Op kijkavonden wordt de kijker bij helder weer gebruikt voor het waarnemen van de sterrenhemel. De ringen van Saturnus zijn bijvoorbeeld goed te zien maar ook de wolkenbanden op Jupiter en natuurlijk de kraters op de Maan! Kortom, u zult zich verbazen over verre werelden en zich verbonden voelen met grote namen uit de wereld van de wetenschap zoals: Galileï, Newton en Einstein. Een bezoek aan sterrenwacht Mercurius is dus niet alleen een recreatief uitje, het is ook een leerzaam avontuur voor jong en oud.

VERDER ORGANISEREN WIJ
«    Kinderfeestjes
«    Groepsuitjes
«    Schoolexcursies
«    Thema avonden
«    Cursus Sterrenkunde voor beginners

Openingsdata en tijden